joomla templates and joomla extensions by zootemplate.com Get Adobe Flash player
Home Evenimente AA Moot Court Competition - Drept Penal - Noiembrie 2014

Moot Court Competition - Drept Penal - Noiembrie 2014

DPF 0272 350x223

Au fost avocați pentru o zi. Studenții de la Facultatea de Drept din Timișoara din cadrul UVT au participat la un concurs organizat de European Law Students’ Association (ELSA) care a avut la bază simularea de procese pe ramura Dreptului Civil. Tinerii au format cinci echipe de câte doi și au fost fie avocații pârâtului, fie avocații reclamantului. Reprezentația a avut loc la Curtea de Apel Timișoara.

Organizatorii au ales ca speță un cunoscut accident rutier în urma căruia o studentă și-a pierdut brațul drept și a primit despăgubiri morale în valoare de un milion de euro. Tânăra mergea cu iubitul ei spre Brașov, iar la un moment dat, pentru a evita o altă mașină, a tras de volan spre dreapta și autoturismul a lovit un parapet metalic de pe marginea drumului. Un fragment din parapet a străpuns portiera dreaptă a mașinii și i-a intrat tinerei în mână. Victima a dat în judecată Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov. În urma cercetărilor penale s-a dispus la neînceperea urmăririi penale față de CNADNS, astfel că tânăra a introdus acțiune la instanța civilă cerând daune morale de un milion de euro, acțiune pe care a câștigat-o cu succes.

Cei 10 tineri și-au jucat bine rolurile, ceea ce a făcut ca procesul să pară unul cât se poate de real. “Onorată instanță, pentru cuantificarea daunelor morale vă rugăm să rețineți prejudiciul moral adus victimei, psihic, fizic și social, aceste daune neputând fi apreciate cantitativ datorită gravei atingeri aduse vieții private a reclamantei.” – a fost doar una dintre replicile folosite de avocații reclamantei care le-a adus câștigul studenților. Cei care au ales echipele premiante au fost Florin Mangu, Codruța Mangu și Florina Popa, care au jucat rolul judecătorilor și care predau la Facultatea de Drept. „Scopul acestui concurs a fost acela de a oferi posibilitatea de a pune în practică cunoștințele teoretice dobândite la cursuri.

În urma participării la acest concurs, studenții au avut posibilitatea de a-și dezvolta capacitățile oratorice și tehnica argumentării, lucruri esențiale în acest domeniu. Concursul s-a desfășurat pe ramura de Drept Civil și s-a pus accentul pe elementele de noutate cu care a venit fiecare echipă.”, ne-a spus Beniamin Ciubotariu, vicepreședintele departamentului Activități Academice. Locul I a fost câștigat de Manuela Borlovan și Cristian Zsifkov, pe locul II s-au clasat Andrada Opre și Bianca Lăpuște, iar locul al III-lea a fost ocupat de Renata Reiss și Oana Slimac. Premiile au constat în bani și cărți, iar cei care au luat locul I au trecut mai departe la etapa națională care va avea loc la București în mai 2015. „Concursul de procese simulate a fost organizat bine și mă bucur că ni se oferă ocazia să punem în practică cunoștințelea acumulate în facultate. Totodată ne-am făcut o idee despre cum va fi viitorul nostru în acestă profesie”, ne-a spus Oana Slimac, una dintre participante. Spre finele anului, ELSA Timișoara are în plan organizarea unui concurs de procese simulate pe ramura Dreptului Penal.

Sursa: http://www.pressalert.ro/2014/11/procese-simulate-la-curtea-de-apel-timisoara/

 

drept logo 100pxuj logo 100pxfratelli logo 100pxjuridice logo 100pxuj mag logo 100pxfitt logo 100pxorthopedics logo 100pxun youth logo 100pxsuciu logo 100pxcreative minds logo 100pxagenda logo 100pxtion logo 100px