joomla templates and joomla extensions by zootemplate.com Get Adobe Flash player
Home Evenimente AA

Moot Court Competition - Drept Civil. Obligații

MCC Obligatii 2015

ELSA Timişoara (The European Law Students' Association), prin intermediul departamentului Activităţi Academice, organizează în data de 11 noiembrie „Concursul de procese simulate” (MCC-Moot Court Competition) pe tema Drept Civil. Obligații, la Curtea de Apel Timișoara, începând cu ora 16:00.

Evenimentul are drept scop punerea în practică a cunoștințelor acumulate până în prezent în acest domeniu de către studenții anilor III și IV de la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara. Cu această ocazie, studenții au șansa de a se prezenta ca niște adevărați avocați în fața juriului compus din 3 profesioniști ai obligațiilor, cadre didactice și în data de 11 noiembrie, pe durata desfășurării procesului simulat, judecători, fiind format din Lect. dr. Florina Popa, Conf. dr. Florin Mangu și Lect. dr. Codruța Guzei - Mangu.

Citeste mai mult: Moot Court Competition - Drept Civil. Obligații

Lawyers @ Work - Octombrie 2015

LW oct 2015 650px

 

ELSA Timișoara a organizat în urmă cu două zile evenimentul numit "Lawyers @ Work". Evenimentul devenit deja o tradiție, i-a avut ca invitați pe trei membri fondatori ai asociației noastre, și anume: Cristian Clipa împreună cu Alexandru Popa și Sergiu Stănilă. Prezența acestora a fost una remarcabilă și care cu siguranța nu va fi uitată prea curând. Aceștia au fost invitați pentru a vorbi despre experiența lor ca voluntari ELSA, motivele care i-au determinat să pună bazele asociației noastre, dar și bineînțeles, experiența lor profesională.

Citeste mai mult: Lawyers @ Work - Octombrie 2015

Moot Court Competition - Drepturile Omului - Martie 2015

MCC Human Rights Martie 2015

La începutul anului 61 de elevi de la Liceul „Gheorghe Șincai” din Cluj au fost sancționați după ce au creat un grup privat de Facebook, „Şincai Memes”, (meme-uri – concepte sau idei care se transmit prin intermediul internetului. În cazul acesta – o fotografie însoţită de un comentariu ironic), în care aceștia postau multe imagini ale profesorilor şcolii, însoţite de texte, de cele mai multe ori amuzante, comentarii ironice la adresa cadrelor didactice, ori chiar injurii. Reprezentanţii liceului au precizat că nu s-au aplicat sancţiuni care prevăd exmatricularea elevilor, iar sancţiunile complementare, precum scăderea notei la purtare, vor putea fi ridicate până la sfârşitul anului şcolar, „dacă elevii dovedesc un comportament ireproşabil”.

Citeste mai mult: Moot Court Competition - Drepturile Omului - Martie 2015

National Moot Court Competition 2015 - Human Rights

NMCC 2015

Descrierea evenimentului

ELSA Timișoara, prin intermediul departamentului Activități Academice, are deosebita onoare de a organiza în acest an Concursul Național de Procese Simulate pe tema Drepturile Omului, care se va desfăşura în perioada 7 – 10 mai 2015. În cadrul concursului vor participa echipe din cele 13 orașe în care există Grupuri Locale ELSA România, respectiv: Arad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Sibiu, Suceava, Timișoara, Târgu Mureș. Selecția echipelor se va realiza pe baza unui Concurs de Procese Simulate desfășurat la nivel local, de către fiecare Vicepreședinte Activități Academice în grupul său local, pe aceeaşi temă, şi anume Drepturilor Omului, urmând ca echipa care obține locul întâi la etapele locale din fiecare oraş să participe la faza națională a concursului, găzduit în acest an de ELSA Timișoara. La acest proiect pot participa, în calitate de concurenți, studenți din anii universitari de licenţă II, III și IV din cadrul facultăților de drept, iar, în calitate de observator, evenimentul este deschis oricărei persoane interesate să vadă cum se desfășoară un proces în fața Curții Europene a Drepturilor Omului.

Citeste mai mult: National Moot Court Competition 2015 - Human Rights

Moot Court Competition - Drept Penal - Decembrie 2014

DSC 8557 350pxStudenții de la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest au jucat rolul de avocați la Curtea de Apel Timișoara cu ocazia unui concurs de procese simulate pe ramura Dreptului Penal. Cu această ocazie, participanții au putut să își exerseze abilitățile oratorice și au pus în practică cunoștințele dobândite la cursuri. Totodată au descoperit dacă întrunesc calitățile necesare unui adevărat pledat, lucru ca îi va ajuta să își aleagă viitoarea carieră în acest domeniu.

Cei opt participanţii și-au susținut pledoariile cu privire la speța primită, cu argumente cât mai solide astfel încât să reușească să convingă completul de judecată (juriul) asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei inculpatului. Pe scurt, în cazul ales de organizatori este vorba despre doi hoți care au intrat în casa unei bătrâne să fure bani, dar nu au găsit-o singură, ci împreună cu o vecină. Ce doi le-au amenințat pe femei, iar unul dintre inculpați a încercat să o imobilizeze pe una dintre victime, i-a prins gâtul la încheietura cotului și i-a provocat o fractură cervicală. Femeia a decedat pe loc. Se pare că bărbații au furat din locuința bătrânei suma de 2.000 de lei și un inel de aur. Polițiștii i-au identificat după două zile în timp ce încercau să fure bani de la o altă bătrână dându-se drept agenți de asigurări.

Citeste mai mult: Moot Court Competition - Drept Penal - Decembrie 2014

Moot Court Competition - Drept Penal - Noiembrie 2014

DPF 0272 350x223

Au fost avocați pentru o zi. Studenții de la Facultatea de Drept din Timișoara din cadrul UVT au participat la un concurs organizat de European Law Students’ Association (ELSA) care a avut la bază simularea de procese pe ramura Dreptului Civil. Tinerii au format cinci echipe de câte doi și au fost fie avocații pârâtului, fie avocații reclamantului. Reprezentația a avut loc la Curtea de Apel Timișoara.

Organizatorii au ales ca speță un cunoscut accident rutier în urma căruia o studentă și-a pierdut brațul drept și a primit despăgubiri morale în valoare de un milion de euro. Tânăra mergea cu iubitul ei spre Brașov, iar la un moment dat, pentru a evita o altă mașină, a tras de volan spre dreapta și autoturismul a lovit un parapet metalic de pe marginea drumului. Un fragment din parapet a străpuns portiera dreaptă a mașinii și i-a intrat tinerei în mână. Victima a dat în judecată Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov. În urma cercetărilor penale s-a dispus la neînceperea urmăririi penale față de CNADNS, astfel că tânăra a introdus acțiune la instanța civilă cerând daune morale de un milion de euro, acțiune pe care a câștigat-o cu succes.

Citeste mai mult: Moot Court Competition - Drept Penal - Noiembrie 2014

Lawyers at Work Events – L@w - 8 octombrie 2013

 

ELSA Tafis lawimișoara, a organizat marți, 8 octombrie 2013, la ora 16:00, în Amfiteatrul A2, evenimentul ”Lawyers at Work Events – L@w”, unde studenții au avut posibilitatea să descopere ce presupune profesia de avocat, care sunt avantajele și dezavantajele acesteia, ce riscuri implică și ce trebuie să faci pentru a fi cel mai bun. În calitate de speakeri i-am avut ca invitați pe cei doi avocați de mare prestigiu, Cristian Clipa și Sergiu Stănilă.
În continuarea evenimentului a urmat prezentarea Asociației Europene a Studenților în Drept - ELSA.

 

drept logo 100pxuj logo 100pxfratelli logo 100pxjuridice logo 100pxuj mag logo 100pxfitt logo 100pxorthopedics logo 100pxun youth logo 100pxsuciu logo 100pxcreative minds logo 100pxagenda logo 100pxtion logo 100px