joomla templates and joomla extensions by zootemplate.com Get Adobe Flash player
Home ELSA Conferința Națională Cafeneaua Juridică "Internetul în balanța justiției"

Conferința Națională Cafeneaua Juridică "Internetul în balanța justiției"

ELSA Timişoara a organizat în zilele de 25-26-27 martie 2014 Conferinţa Naţională Cafeneaua Juridică intitulată „Internetul în balanţa Justiţiei”, în cadrul căreia au fost abordate diverse teme din sfera Media Law, respectând noua tematică International Focus Programme din rețeaua ELSA.

Faptul că media socială reprezintă cea mai mare schimbare de după Revoluţia industrială se reflectă în viaţa noastră de zi cu zi, afectând, implicit, şi mediul juridic. În condiţiile în care radio-ul a avut nevoie de 38 de ani pentru a atinge 50 de milioane de utilizatori, televizorul a atins această cifră în 13 ani, iar internetul a reuşit această performanţă în doar 4 ani şi luând în considerare faptul că Facebook-ul ar fi a 3-a ţară din lume în ceea ce priveşte numărul de locuitori, ne întrebăm cum atârnă aceste recorduri ale internetului în balanţa justiţiei. Necesitatea conştientizării revoluţiei create de media ne îndeamnă să contribuim la informarea corectă a studenţilor Facultăţii de Drept şi Stiinţe Administrative din cadrul UVT în ceea ce priveşte fenomenul mediatizării şi implicaţiile sale în viaţa juridică, cum altfel decât cu ajutorul prestigioşilor noştri invitaţi, care ne vor prezenta cazuri concrete şi experienţa dumnealor în domeniu, urmate de discuţii pe baza acestor prezentări.

 

Mai precis, evenimentul s-a desfăşurat pe parcursul a 3 zile, abordând o tematică anume în fiecare zi (durata aproximativă fiind de 2 ore/ zi), temă pe care participanţii au avut ocazia de a o discuta într-o atmosferă relaxată, savurând un ceai, o cafea sau o ciocolată caldă. Locaţia aleasă pentru acest eveniment a fost Arcade 48 (situată în Piaţa Unirii, pe str. Palanca, vis-a-vis de Cafeneaua Friends).

În seara de 25 martie ELSA Timişoara i-a avut ca invitaţi pe jurnalistul Dragoș Boța, alături de domnul avocat Cristian Clipa, care au dezbătut intens spețe de actualitate din perspectiva modului de înfăptuire a justiției, relația presei cu justiția și care este legătura dintre justiție și libertatea de exprimare. Succesul dezbaterii a fost oglindit de faptul că, deşi s-au depăşit cele 2 ore stabilite iniţial, studenţii au fost dispuşi să mai rămână pentru a adresa întrebări.

În seara de 26 martie, începând cu ora 19, s-a discutat tema "Libertatea de exprimare pe internet", invitați fiind lector univ. Dr. Andreea Verteș-Olteanu, domnul Andrei Octavian Lăcătușu, student în anul III la Facultatea de Drept şi Stiinţe Administrative din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara și domnul Dan Bugariu, arhitect şi trainer software, fondator al comunităţii SmartCity. Cei trei invitaţi le-au prezentat participanţilor diverse aspecte ale libertăţii de exprimare online, atât din punct de vedere juridic, cât şi din perspectivă a unui profesionist în domeniul IT.

Evenimentul s-a încheiat în data de 27 martie, când participanţii au avut oportunitatea de a fi introduşi în sfera "Criminalităţii informatice" de către cei doi invitați de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, şi anume comisar şef Molin Lucian şi subcomisar şef Tomşa Nicolae, care le-au captat atenţia participanţilor prin prezentarea unor cazuri concrete din sfera infracţionalităţii online.

Cafeneaua Juridică este organizată anual de către Asociaţia Europeană a Studenţilor în Drept (ELSA) Timişoara, motiv pentru care în anii următori este invitată cu drag orice persoană interesată să li se alăture voluntarilor în aprofundarea aspectelor vieţii juridice savurând un ceai, o cafea sau o ciocolată caldă.

 
Mai multe detalii puteți găsi pe pagina de facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/797758410252929/.

 

curierul anutei icon 200

logo rightside tm

powered by Suciu Services logo orange dark 200px

drept logo 100pxuj logo 100pxfratelli logo 100pxjuridice logo 100pxuj mag logo 100pxfitt logo 100pxorthopedics logo 100pxun youth logo 100pxsuciu logo 100pxcreative minds logo 100pxagenda logo 100pxtion logo 100px